Brett stöd för elitidrottare i landslag

Riksidrottsförbundet erbjuder ett brett stöd till elitidrottare som är med i specialförbundens landslag. Allt från fysiologiska tester till idrottspsykologiskt stöd. – Vi är flexibla och skräddarsyr stödet efter idrottens behov, säger Liselotte Ohlson, elitidrottschef.

Sidan uppdaterades: 12 juni 2024

De som kan få elitidrottsstöd genom Riksidrottsförbundet är elitidrottare från sexton år och uppåt.

– För att få stöd behöver du vara en del av förbundens landslagsverksamhet. De som kan ansöka är sportchefer, landslagstränare och förbundskaptener från förbunden, säger Liselotte Ohlson och fortsätter:

– De vi anlitar har lång erfarenhet och hög akademisk kompetens och är vana att arbeta med elitidrott. De har även en unik kompetens inom många olika idrotter.

De som utför de olika stödinsatserna kallas resurspersoner. En del är anställa av Riksidrottsförbundet eller så anlitas de för olika uppdrag.

– Våra resurspersoner jobbar med fem olika delar: idrottsfysiologi, idrottsmedicin, idrottsnutrition, biomekanik och idrottspsykologi, säger Liselotte Ohlson.

De fysiologiska testerna görs ofta på hemmaplan. Antingen på Bosön, men även i andra miljöer där det fungerar bäst för elitidrottaren.

– Det kan exempelvis vara i Eriksdalsbadet, där vi haft flera av våra resurspersoner på plats genom åren för att bidra till prestationsutveckling med simmarna, säger Liselotte Ohlson.

Riksidrottsförbundet har flera idrottspsykologer som jobbar nära mästerskapsmedaljörer i flera olika idrotter. De är ofta på plats under mästerskap.

– Bland annat har vi haft en idrottspsykolog som varit med på VM i innebandy i Singapore. Vi har även idrottspsykologer som jobbar nära skidskyttelandslaget när de är i väg på tävlingar och mästerskap.

När förbund hör av sig till Riksidrottsförbundet ska de berätta vilka behov av stödinsatser de har.

– Det vi behöver är en utvecklingsplan, så vi vet hur vi ska stötta dem. Efter det gör vi en kartläggning och anpassar insatserna.

– Det kan exempelvis vara: vart är vi idag som landslag eller elitidrottare, vart vill vi nå – och vad vi behöver för stöd för att göra den förflyttningen, säger Liselotte Ohlson.

Hur mycket stöd ett förbund får varierar. Det finns dock inget tak för hur mycket hjälp man kan få.

– Vad vi gör och hur mycket vi gör är utifrån idrottens potential, ambition och resultat. I slutändan är målet att elitidrottarna ska bli bättre på sin idrott, nå bättre resultat med god hälsa och välbefinnande och förhoppningsvis även vinna medaljer på mästerskap, säger Liselotte Ohlson.

Fler nyheter för dig

Sidan publicerades: 12 juni 2024