FOTO: Tobias Sterner, Bildbyrån

Här bestämmer de unga vad de ska göra

Hela sommaren pågår VGB IFs sommaraktiviteter i Tensta. Upplägget har föreningens barn och ungdomar fått bestämma. – Det bästa är att hela verksamheten bygger på delaktighet skapat av unga för unga, säger Yafet Lemessa, verksamhetsutvecklare på Riksidrottsförbundet.

Sidan uppdaterades: 15 juli 2024

Som en oas mitt i Tensta, precis där Järvafältet börjar och bilarna på E18 susar förbi, ligger Elinsborgs IP mellan höghusen.

Idag är det regn i luften. Trots det är det många som hittat hit.

På KD court, som den numera kallas efter NBA-stjärnan Kevin Durant, som betalat upprustningen av de två streetbasketplanerna, studsas det bollar och spelas spontanmatcher hela dagarna under sommaren.

Hamza, som är en av deltagarna, dribblar bollen snabbt från vänster till höger hand, innan han sätter bollen med ett perfekt hoppskott.

– Jag gillar att hänga här med mina kompisar, de betyder allt för mig. Vi spelar matcher och det gör att jag hela tiden vill bli bättre, säger han.

Bredvid planen pågår korvgrillningen för fullt. VGB, som betyder Vision Generation Boll startades så sent som 2017. Föreningen växer som en lavin på södra Järva. Här spelar de flesta basket, men föreningen erbjuder även fler idrotter.

– När vi startade första säsongen hade vi ett 50-tal barn, säsongen efter ökade vi till 200. I dag är vi över tusen aktiva i föreningen, säger Yacouba Barry, grundare och verksamhetschef i VGB.

– Vi försöker växa sakta, men vi är i ett område där det behövs aktivitet.

De unga lokala ledarna, som är på plats för att leda verksamheten, är otroligt viktiga för föreningen.

– Jag är själv uppvuxen i Tensta och hade en jätterolig barndom. Det fanns alltid mycket att göra. Det bästa är att jag kan göra andra barn glada genom att vara ledare här, säger Afeni Waller Touray.

– De yngre aktiva behöver känna en trygg punkt och de unga ledarna har den viktigaste rollen. Det är genom dem du kan skapa förändring. De kan vägleda barn som inte en äldre vuxen kan göra. Bara att de är här och inte gör något annat gör att många barn säkert känner att de vill bli ledare i framtiden, säger Yacouba Barry.

Sommaraktiviteterna pågår under hela sommaren på Elinsborgs IP i Tensta

Michelle De Leo Simons blev ledare för att hon ville utmana sig själv.

– Jag ville se hur jag kan vara med barn och deras föräldrar. Glädjen hos barnen och relationerna du bygger i vardagen är det bästa med att vara ledare. Det handlar inte bara om att coacha barn, som ledare träffar du dem även utanför basketen och de ser dig som en förebild, säger Michelle.

Alla sommarens aktiviteter som finns, förutom basket och andra idrottsaktiviteter, har alltså de unga fått bestämma.

– Vi visar idrottsfilmer på kvällarna och har fokus på karriär, jobb och kultur. De sista veckorna kommer vi ha workshops i att lära sig skriva och stand up, berättar Yacouba.

– Det är roligt att komma hit och träffa mina kompisar, då har jag någon att leka med, säger Esra som spelar basket med sina vänner.

"Vi försöker växa sakta, men vi är i ett område där det behövs aktivitet" säger Yacouba Barry.

Yafet Lemessa blickar ut över basketplanen där det spelas för fullt.

– Det bästa är att föreningen har byggt sina sommaraktiviteter efter vad barnen och ungdomarna vill göra. En verksamhet som bygger på ungas delaktighet kommer att hålla längre eftersom engagemanget kommer underifrån, säger Yafet.

Yacouba Barry, som växte upp i Tensta, flyttade tillbaka när han var 21 år. Några år senare startade han VGB.

– Jag brinner för personlig utveckling och ville göra något för området. Jag mår bra av att hjälpa till med förändring. Det finns fett mycket att hämta genom ungdomarna i det här området.

– Det bästa med föreningen är våra fyra värdeord ”gemenskap, respekt, trygghet och ansvar”, det genomsyrar allt. Vi har en fin gemenskap och alla stöttar varandra från de yngre till de äldre. Vi blir en trygghet i området för föräldrar, barn och ungdomar.

Föreningen får hela tiden stöd genom RF-SISU Stockholm och Svenska Basketbollförbundet. Genom medel från Idrottsklivet är det möjligt för föreningen att göra en sådan stor satsning som sommaraktiviteterna i Tensta är.

– Genom Idrottsklivet har vi haft förutsättningar att skapa den här verksamheten och har kunnat tänka större, så det är väldigt uppskattat, säger Yacouba.

Yacuoba spelar 21 med Esra och flera andra av barnen på basketplanen. Han missar skottet och de andra barnen säger ”Yes, vi vinner!”.

– När jag kommer till den här platsen och ser att folk vill komma och träna eller bara hänga. För här finns det alltid ledare på plats som hjälper mig med min utveckling. Då känner jag att det var det här vi grundade föreningen för.

Fler nyheter för dig

Sidan publicerades: 15 juli 2024